1 2 3456
Previous Next
Hotel
Istoric
Amplasat la incrucisarea unor drumuri de interes national si international, municipiul Cluj-Napoca a constituit in permanenta un centru de atractie turistica, atat datorita monumentelor apartinand trecutului istoric, cat si bogatei activitati cultural-stiintifice favorizata de inestimabile valori gazduite in muzee si biblioteci de rezonanta nationala, de existenta teatrelor dramatice si lirice, cu larga audienta si pe plan international, si nu in ultimul rand de existenta primului muzeu în aer liber din România, Parcul Etnografic Romulus Vuia, o secţie în aer liber a Muzeului de Etnografie (un muzeu al satului) aflat în zona Hoia din Cluj-Napoca.
 
Complexul Hotelier Premier si-a deschis portile incepand cu anul 2005 si este amplasat la 10 minute de centrul orasului in cartierul Grigorescu, pe strada Donath , la poalele padurii Hoia, o zona cu un puternic impact istoric si etnografic.
 
Legenda lui Donath, clujeanul caruia concetatenii i-au ridicat o statuie, a fost reconstituita cel mai bine de Lukacs Jozsef, autorul cartii "Povestea orasului - comoara". Intamplarea povestita de aceasta legenda a avut loc cand turcii reprezentau cel mai mare pericol pentru tara. Dar deoarece se stia ca Tansilvania Civitas Primaria, adica primul oras din Transilvania, era aparat de ziduri puternice si de numerosi osteni, au evitat sa o atace direct. Si asa s-au gandit sa inceapa un asediu lung si sa infometeze orasul pana cand vor reusi sa-l cucereasca. Clujul era bine pregatit pentru un lung asediu : orasul era mare, bogat, avea din belsug rezerve de hrana, iar apa nu reprezenta o problema, caci acolo curgea Somesul, chiar sub zidurile cetatii.Turcii insa nascocisera un plan diabolic. S-au gandit sa taie dealul care se va ridica intre valea Somesului si valea Nadasului si sa devieze Somesul in valea Nadasului, lasand astfel orasul fara apa. Au dat curs acestui plan, incepand sa "sape dealul", scrie autorul in cartea sa.
"Din fericire, un cioban, pe nume Donath, care pastorea turma in apropiere, langa padurea Hoia, a observat acest lucru. El si-a dat seama ca planul turcilor era un mare pericol pentru oras. A parasit turma si a fugit prin poarta Manasturului, pana in centrul Clujului, unde a alertat aparatorii orasului. Legenda spune ca, dupa ce a transmis vestea, din cauza emotiei si a efortului, Donath a murit subit. Clujenii au ieșit din oras, au atacat si au alungat turcii, salvand astfel orasul. In semn de multumire si recunostinta pentru fapta eroica a lui Donath, i-au ridicat o statuie pe Dealul Cetatuii, chiar in locul in care acesta obisnuia sa-si pasca oile. De atunci, batranii spun ca omul de piatra coboara in fiecare noapte pentru a se convinge ca orasul este in siguranta, dupa care, umplandu-si ulciorul cu apa din Somes, se intoarce la locul lui, pe coama dealului, la Taietura Turcului”.
 
Tot in apropierea complexului este amplasat Parcul Etnografic Romulus Vuia, o secţie în aer liber a Muzeului de Etnografie, prima de acest gen din Romania.
 
Planul tematic al Parcului a fost elaborat în anul 1929 de profesorul Romulus Vuia, pornind de la necesitatea de a se realiza un muzeu etnografic complex, în care expunerea pavilionară şi cea în aer liber să se completeze reciproc. Muzeul era conceput şi ca o unitate economică în care gospodăriile urmau să fie locuite, efectiv, de către familii reprezentative pentru zonele de provenienţă.Venind in intampinarea istoriei si traditiilor romanesti , Complexul Hotelier Premier poate organiza in sezonul cald mese campenesti cu specific traditional, in incinta Parcului Etnografic Romulus Vuia.
Copyright © Hotel Premier. All rights reserved. +4 0264 307 200 KL Solution